Relatie Therapie

“Learn how to speak the language of love.”
“ We willen je ook graag heel erg bedanken. Met jouw hulp hebben we onze liefde voor elkaar teruggevonden en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Op dit moment eindigt bijna 40% van de huwelijken in een echtscheiding. Ook de complexe scheidingen nemen toe. Daarvan weten we dat dit schadelijk is voor iedereen, zeker voor kinderen. Helaas is relatietherapie vaak een taboe. We denken dat een relatie vanaf het begin af aan perfect moet verlopen. Maar in de realiteit is dat niet zo, elke relatie kent moeilijke fases. Dat is heel normaal. Alleen is het tijdens zo’n moeilijke fase belangrijk dat jullie met elkaar verbonden blijven, dat jullie blijven communiceren. En dat is precies waar we mee aan de slag gaan met Reboost it together!

De methoden waar Reboost it mee werkt:

  • EFT
  • Houd me Vast-training
  • Voice Dialogue: ‘Tango van de ikken’

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Reboost It werkt o.a. met de methodiek Emotionally Focused Therapy. EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren. Lees onze blog eens over de drie kernbegrippen van een veilig verbonden relatie. 

De basis van EFT:

  • Niemand is gemaakt om alleen te zijn.
  • In de veilige aanwezigheid van een geliefde kun je meer aan.
  • Ieder mens voelt zich goed binnen een veilige en verbonden relatie.

EFT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie met als doel partners weer samen te brengen. Belangrijk is dat beide partners bereid zijn zich open te stellen en in te zetten voor de relatie. In deze methodiek ontdek je stapsgewijs hoe de communicatiepatronen tussen jou en je partner verlopen. Gedrag is slechts een klein detail. Het gaat bij EFT vooral om welke emoties er onder dit gedrag liggen. Welke behoeften en angsten roepen deze emoties op? Jullie leren hier op een goede manier met elkaar over te praten. Als het lukt om emoties uit te spreken, ga je samen op een andere manier communiceren. Leestip: Blog Waarom maken wij toch zo vaak ruzie? 

Ervaar zelf de kracht van EFT en kom weer met elkaar in verbinding.

Houd me Vast-training

Kan jouw relatie wel een boost gebruiken, maar zijn de problemen niet zo zwaar? Dan is de Houd me Vast-training wat voor jullie. Reboost It biedt je nu de mogelijkheid om deze training ook als individueel stel te volgen.

De Houd me Vast-training kun je zien als ‘EFT-light’. Het is een training die je samen volgt met als doel je relatie te verbeteren. Het effect? Je vermindert ruzies en krijgt meer begrip voor elkaar. Ook leer je anders naar de patronen binnen je relatie te kijken. Hoe kun je negatieve patronen stoppen en onderliggende emoties en behoeften herkennen? Door het volgen van de ‘Houd me Vast’-training ontstaat er een diepere emotionele verbinding. Op houdmevast.nl  lees je meer informatie over deze laagdrempelige training.

Goed om te weten! Onlangs is er ook een uitbreiding ontwikkeld: ‘Houd me Vast voor ouders met jonge kinderen’. Deze cursus gaat dieper in op de verandering die je als stel ondergaat op het moment dat je ouders wordt. De training zorgt voor veel (h)erkenning, wat weer bijdraagt aan een diepere verbinding met elkaar.

Lees hier waarom Houd me Vast zo effectief is: 

Voorafgaand aan de Houd me Vast-training vindt ook altijd eerst een kennismaking plaats.

Voice Dialogue in relaties: ‘Tango van de ikken’

In de jaren ‘70 ontwikkelden twee Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone, de Voice Dialogue-methode. Deze methode gaat ervan uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een onnoemelijk rijke waaier van verschillende ‘ikken’. Bijvoorbeeld de perfectionist, de zorger, de genieter, de controlehouder, de avonturier, de behager, de innerlijke criticus, enzovoort.

Sommige ‘ikken’ zijn erg aanwezig in ons leven. Andere ikken maken ook deel uit van onze persoonlijkheid, maar spelen nauwelijks of geen rol. Met Voice Dialogue word je je bewust van deze persoonlijkheden in jezelf. De methode leent zich uitermate goed voor het ervaren én loslaten van diepgewortelde angsten en steeds terugkomende negatieve gedachten. Over het algemeen zijn we ons niet bewust van de verschillende ‘ikken’ in onszelf. Het zijn delen waar we ons ongemakkelijk over voelen, we drukken ze weg en verdringen ze naar ons onbewuste. Toch blijven deze stemmen doorwerken; ze komen vaak op onverwachte en ‘ongeschikte’ momenten tevoorschijn. Het gevolg van weggedrukte delen is dat ze er wel zijn, maar dat je ze niet bewust doorhebt. Kortom: je bent in de greep van de verschillende stemmen.

Al deze ikken neem je ook mee in een relatie. Vaak nemen de ikken (onbewust) de regie over. Zij bepalen tot wie je je aangetrokken voelt en of de relatie een succes wordt. Er zijn altijd meerdere ikken actief binnen relaties, maar er zijn over het algemeen twee ‘zwaargewichten’: de aanklager en de innerlijke criticus. Zij spelen een grote rol binnen relaties. Verder kun je ook de pleaser, de pusher, de perfectionist, de controleur, de onafhankelijke strijder, de rationalist en andere versies tegenkomen.

Op het moment dat je je bewust wordt van deze delen, verliezen ze hun greep. Een opluchting volgt: je bent weer de baas over jezelf. Je grenzen worden helder en je kunt weer bewust keuzes maken vanuit het centrum, je eigen IK.

Gratis kennismakingsgesprek

Ben je benieuwd naar wat Reboost it voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. We helpen je graag.