Systeembehandeling

“When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower.”

“Wij gunnen iedereen deze ervaring. Onze kinderen zijn inmiddels ook overtuigd”

Hoe groeide je vroeger op? Het gezinssysteem waar je als kind binnen functioneerde, heeft een belangrijke rol in hoe je je later als mens ontplooit. Daarnaast heeft elke verandering of blokkade effect op het huidige gezinssysteem. Bijvoorbeeld als je, als partners, vastloopt in de relatie. Met ‘Reboost your System’ werken we altijd met je gehele familiesysteem. Van vroeger en nu.

Reboost your System bestaat uit een vaste aanpak. We starten met een intake met je gehele (gescheiden) gezinssysteem. Hiermee werken we volgens de EFFT-gezinstherapie. Samen onderzoeken we de pijnplekken. Ook brengen we de behoeften van ieder individu, en van jullie als gezin, in kaart. Aan de hand van deze intake maken we een helder plan van aanpak.

De methoden waar Reboost it mee werkt:

  • Familieopstellingen
  • ACT
  • EFT-gezinstherapie

Familieopstelling

Zoals omschreven in het voorwoord van het boek ‘Familie-opstellingen met kinderen en jongeren’ van Ingrid Dykstra: Onze kinderen groeien wel, maar gedijen niet. Wat zoveel betekent als: Aan materiele voorzieningen lijkt het kinderen aan niets te ontbreken, maar emotioneel gezien raken ze in nood. Dit probleem groeit en wordt zichtbaar in o.a. angsten, onrust, hyperactiviteit, depressie en agressiviteit.

Elk mens wordt mede gevormd door zijn omgeving. Onbewust draag je altijd iets van een ander mee. Vaak is dat een familielid. Voor de meeste mensen is het logisch dat de opvoeding van je vader en moeder ook effect heeft op je eigen opvoeding. Maar het is niet alleen de opvoeding. Ook het gedrag van je ouders ten opzichte van jou, naar elkaar en anderen toe, heeft invloed op je persoonlijke systeem. Daarnaast spelen ook geloof, afkomst en andere relaties een rol in je verdere ontwikkeling als mens.

Familieopstellingen is een toegankelijke manier om uit te pluizen hoe al deze dingen op jouw systeem van invloed zijn. Je komt erachter dat persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen hun wortels vinden in verstrikkingen in het familiesysteem. Je krijgt diepe inzichten, wat vaak verbluffend werkt. Familieopstellingen is een methode die, zonder veel woorden te gebruiken, laat zien welke plek je inneemt in het huidige gezin en/of je familie van herkomst.

ACT-therapie

“Als je bang bent voor het onbekende, leer het dan kennen.”

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. De afkorting zegt het al: ACT betekent handelen. ACT-therapie is een praktische en heldere methode om tot acceptatie te komen en te doen wat écht belangrijk voor je is.

Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben. Niemand wil pijn, verdriet, somberheid, zelfkritiek, angst of onzekerheid in zijn leven. Maar het is er wel. Het gevecht tegen emoties of gedachten die je liever niet hebt, kost veel energie. Daarnaast is het niet te winnen. Sterker nog: een worsteling levert alleen maar meer ellende op. Want hoe meer je probeert negatieve emoties te onderdrukken, hoe sterker ze worden.

ACT-therapie helpt je om uit dit gevecht te stappen. Deze vorm van individuele therapie gaat ervan uit dat negatieve ervaringen bij het leven horen en dat niet alle pijn direct oplosbaar is. De belangrijkste vraag die in ACT wordt gesteld, is of je bereid bent alles toe te laten wat je niet kunt veranderen. En of je ervoor durft te kiezen om je leven te leiden in de richting die je waardevol en belangrijk vindt. Mindfulness oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van deze therapievorm.

ACT bestaat uit zes componenten:

  • Acceptatie: ruimte maken voor vervelende ervaringen en emoties;
  • Defusie: gezonde afstand nemen van vervelende gedachten;
  • Het Zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld);
  • Hier en Nu: meer leven in het Hier en Nu;
  • Waarden: stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven;
  • Toegewijd Handelen: actief investeren in je waarden.

ACT is een therapievorm die zowel geschikt is voor volwassenen als voor kinderen en jongeren.

EFFT-gezinstherapie

Binnen elk gezin spelen er wel eens problemen. Dat is logisch, omdat je nou eenmaal dicht op elkaar leeft. Moeilijke fases zijn normaal en gaan meestal vanzelf voorbij. Maar als zo’n lastige periode lang duurt en de problemen steeds groter worden, is het tijd om hulp te zoeken.

Problemen binnen gezinnen sluimeren soms al lange tijd. Eén van de manieren waarop dit tot uiting kan komen, is door gedragsproblemen bij een of meerdere kinderen. Wat ligt er ten grondslag aan dit gedrag? Het kan bijvoorbeeld zijn dat een kind zich niet veilig voelt binnen het gezin. Ook relatieproblemen tussen de ouders spelen een grote rol. Kinderen zijn hier gevoelig voor, ze voelen haarfijn aan dat hun ouders niet bereikbaar zijn. Net als dat ze aanvoelen als hun ouders niet voldoende bij elkaar terecht kunnen. Het gevolg is dat kinderen proberen de behoeften van hun ouders in te vullen. Ze gaan zich gedragen op een manier die niet past bij hun leeftijd en ontwikkeling, wat weer gedragsproblemen tot gevolg kan hebben. Dit is een voorbeeld van hoe alle gezinsleden invloed hebben op elkaar.

Bij EFFT-gezinstherapie ligt de focus op emotionele relaties binnen het gezin. Alle gezinsleden komen aan bod. Door het systeem open te breken, ontstaat er ruimte voor verbetering. De gezinsleden begrijpen elkaar beter en er komt weer lucht.

Gratis kennismakingsgesprek

Ben je benieuwd naar wat Reboost it voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. We helpen je graag.